• DİL SEÇİMİ
  • TR
  • EN
  • ARAMA

T.C. ENERJİ KENTLERİ BİRLİĞİ

GÜNEŞTEN SÜZÜLEN DAMLALAR İLE 500 KWP ENERJİ

30.03.2017

Afyonkarahisar Belediyesinin "Güneşten Süzülen Damlalar" projesi ile İçme Suyu Arıtma Tesisi’ne kurulan “500 kWp Fotovoltaik Güneş Enerjisi Santrali Projesi” hayata geçirildi.

Zafer Kalkınma Ajansı'ndan 726 bin lira hibe desteği alan Afyonkarahisar Belediyesi, yaklaşık 2 milyon liraya mal olan proje ile elektrik harcamalarında ciddi bir tasarruf sağladı.

250 Konutun Elektriği Karşılanıyor

20 Kasım 2015 yılında faaliyete geçen 500 kWp’lik solar sistemle yılda ortalama 800.000 kWh elektrik enerjisi üretildiğini belirten yetkililer; santral sayesinde fosil kaynaklı enerji üretimi ve tüketiminden açığa çıkan CO2, SOx ve NOx gibi emisyon gazları ile bu gazların çevre ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltıldığını belirtiler. Ayrıca yetkililer çevre dostu bu sistemin yılda yaklaşık 500 ton CO2 salınımını engellediği, yine yılda yaklaşık 800 adet ağacın kurtarılmasını sağladığını söylediler.

Proje kapsamında 10 bin m2 arazi üzerine kurulan santralde, 2002 adet güneş paneli bulunuyor. Yapılan 500 kWp’lik solar sistemde üretilen enerji sayesinde İçme Suyu Arıtma Tesisi’ndeki yıllık elektrik ihtiyacının yaklaşık %30'u karşılanmaktadır. Ayrıca 250 adet konutun elektrik enerjisini karşılayabilecek kapasitedeki santralin, 7 yıl içerisinde kendisini amorti etmesi öngörülüyor.

Sofra Tuzundan Klor

Zafer Kalkınma Ajansı tarafından belli bir miktar hibe desteği alınarak hayata geçirilen “Güneşten Süzülen Damlalar Projesi” kapsamında İçme Suyu Arıtma Tesisi'nde kurulan 500 kWp Fotovoltavik Güneş Enerjisi Santrali ile tesisin elektrik ihtiyacı karşılanıp, 5 kg/h Oksijen Bazlı Klor Üretim Jeneratör Sistemi ile de sofra tuzundan klor üretilmektedir.

Afyonkarahisar Belediyesi, sofra tuzundan klor üretim sistemiyle kendi klorunu üretmekte olup su içerisindeki zararlı mikroorganizmaların yok edilme hızını 10 kat artırarak sudaki dezenfeksiyonun uzun süre devam etmesini sağlıyor. Böylelikle suyun içerisindeki rahatsız edici tat ve kokular ile meydana gelen yan ürünleri ortadan kaldırmış oluyor; tesisat, nakliye ve depolamadaki yaşanan tehlikeleri bertaraf ediyor.

 

30.03.2017